Cijepljenje pasa

Cijepljenjem osiguravate najpouzdaniju zaštitu i osiguravate zdravlje pasa kao i ukućana. Svog najboljeg prijatelja štitite od smrtonosnih bolesti kao što su štenećak, parvoviroza, leptospiroza, zarazni hepatitis pasa, bjesnoća, zarazni kašalj, piroplazmoza ili Lymeova bolest. Preporuke nacionalne komisije za cijepljenje razlikuju osnovno (obavezno) cjepivo i dobrovoljno cjepivo.

Obavezno i dobrovoljno cijepljenje psa

Obavezno cjepivo je ono koje svaki pas u svakom trenutku mora imati, a ista su usmjerana protiv uzročnika bolesti koje su većinom smrtonosne te ugrožavaju ne samo život životinje nego djelomično i život vlasnika. Svaki pas mora dobiti obavezna cjepiva te ista uvjetuju i pravo ulaska u mnoge zemlje te ista moraju biti zabiljeđena u knjižici cijepljenja vašeg četveronošca.

Preporuke kod dobrovoljnog cijepljenja nisu tako obvezujuće te iako ne manje važne, ne odnose se na sve pse u svakom trenutku. Potreba za ovim cijepljenjem ovisi o raznim čimbenicima kao što su npr. starost i građa psa te životni prostor psa. Dakle, za pojedine slučajeve treba razjasniti ima li potrebe za cjepivom te prije nego što se odlučite za dobrovoljno cjepivo ili protiv njega trebate s veterinarom odvagnuti koristi i rizike.

Cijepljenje pasa

Obavezno cijepljenje psa: bolesti protiv kojih psa morate cijepiti

Štenećak
Štenećak je vrlo zarazna virusna bolest koja može dovesti do teških problema u probavnom sustavu, dišnim organima (jaki kašalj, gnojni iscjedak iz nosa i očiju) ili do smrtonosnih grčeva i paralize.

Zarazni hepatitis pasa
Pseći adenovirus koji uzrokuje hepatitis obično se nalazi u vodi ili hrani onečišćenoj urinom i prvo se očituje groznicom, upalom očiju i bubrega. Ako virus zahvati i jetra, to se očituje iscrpljenošću, povraćanjem i proljevom. Hepatitis je smrtonosan osobito za mlade i slabe pse.

Parvoviroza
Parvovirozu uzrokuje vrlo zarazan i otporan DNA-virus CPV. Od posljedica ove bolesti (dehidracija ili trovanje zbog jakog povraćanja, visoke temperature do 41,5 °C i krvavog proljeva) umiru osobito mladi psi. No, ako životinja ovu bolest ipak i preživi, često se dogodi da umre za nekoliko godina od naknadnih posljedica parvoviroze, zbog oslabljenog imuniteta ili srčanih problema.

Leptospiroza
Leptospirozu, poznatu i kao pseći tifus, prenosi bakterija roda Leptospira koja se zadržava većinom u onečišćenoj zemlji ili vodi.
Ova visoko zarazna bolest može izazvati teška oštećenja organa osobito kod mladih pasa ili pasa slabog imuniteta, koja često mogu završiti smrću. Leptospiroza se zadnjih godina značajno proširila. S obzirom na to da se može proširiti i na ljude i biti vrlo opasna, savjetujemo hitno cijepljenje.

Bjesnoća
Kao što se leptospiroza može prenijeti na ljude, isti je slučaj i s bjesnoćom. Radi se o tzv. zoonozama koje obavezno treba prijaviti. Bjesnoća se kod pasa prenosi virusom i ima karakteristične simptome kao što su jako slinjenje i povećana agresivnost te je uvijek smrtonosna.

Dobrovoljno cijepljenje psa: kod sljedećih bolesti dobrovoljno cijepljenje može biti korisno

Zarazni kašalj
Od kašlja ili parainfluenze osobito su ugrožene životinje iz uzgoja. Ova vrlo zarazna virusna bolest uzrokuje jake probleme dišnih puteva (najčešće neugodan, suhi kašalj). Kod životinja slabog imuniteta to može uzrokovati tešku upalu pluća koja u nekim slučajevima može završiti i smrću.

Lymeova bolest
Ovo bakterijsko oboljenje prije svega se prenosi ugrizom krpelja. U većini je slučajeva bezopasna, ali ovisno o količini bakterija Borrelia može dovesti do teških živčanih napadaja i oduzetosti, a time i do smrti životinje. Psi koji obole od ove bolesti izgledaju nezainteresirano i odbijaju hranu.

Piroplazmoza
Ovu bolest nazivaju još i psećom malarijom i također se prenosi ugrizom krpelja. Ova agresivna zarazna bolest počinje visokom temperaturom i ukoliko se ne liječi, u nekoliko dana uzrokuje uništavanje eritrocita što vodi do smrti psa. U zemljama u kojima se češće pojavljuju krpelji zaraženi piroplazmozom, pored uobičajenih mjera zaštite kao što su pregled i traženje krpelja nakon šetnje u prirodi, nudi se i dodatna zaštita cijepljenjem.

Gljivična zarazna bolest
Pritom se prvenstveno radi o kožnim gljivičnim oboljenjima koja su vrlo proširena kod pasa. Najčešći uzročnik kod pasa je Microsporum canis koji uzrokuje pojavu ljuskica i krasta na krznu i često dovodi do ispadanja dlake na zahvaćenom mjestu. Gljivice se mogu prenijeti s drugih zaraženih životinja, ali i sa zaraženih predmeta (košare, tepisi ili češljevi). Cijepljenje ima smisla u ugroženim područjima kao što su uzgajališta ili skloništa jer osigurava znatno ublažavanje simptoma bolesti.

Lišmanijaza
Lišmanijaza je jedna od najpoznatijih tropskih bolesti pasa. Prije svega je prenose nevidi ili papatači koji žive južnije od 45. paralele. Krvni paraziti napadaju stanice i organe psa i, ako se bolest ne liječi, dovodi do smrti životinje za manje od 12 mjeseci (u pravilu zbog zatajenja bubrega). Iako nedavno razvijeno cjepivo ne može spriječiti zarazu, potiče imunološki odgovor psa na opasne uzročnike bolesti.

  Veterinarske usluge - Sve