Preventivni pregledi

Preventivni zdravstveni pregledi namijenjeni su prvenstveno kućnim ljubimcima treće životne dobi. U tom razdoblju znatno se učestalije pojavljuje cijeli niz oboljenja koja se mnogo uspješnije liječe ako su pravovremeno dijagnosticirana.

Preventivni pregled uključuje preslušavanje srca i pluća, palpaciju prostate kod mužjaka, pregled mliječne žlijezde kod ženki, pregled perifernih limfnih čvorova, pregled oka, kontrolu zuba te kontrolu mokraće. Obvezno je i vađenje krvi kako bi se napravila krvna slika te neke biokemijske pretrage. Degenerativne bolesti srčanih zalistaka vrlo su česte kod pasa već od 7. godine nadalje (ovisno o pasmini). Rana dijagnostika neće zaustaviti taj proces, ali ćete moći uvelike pomoći vašem psu tako da mu postupno promijenite način prehrane i režim fizičkih aktivnosti prije nego se razviju simptomi ovog oboljenja. Tumori prostate i dojke također su vrlo česti, a svima je jasno zbog čega ih je važno što ranije otkriti.

Kontrola mokraće i rutinske krvne pretrage dat će nam uvid u funkciju bubrega, jetre te u opće stanje vašeg ljubimca. Pregled zuba također je važan. Ponekad dođe do velikih promjena na zubnom mesu (paradentoza i sl.), a da vlasnici o tome ništa ne znaju. Taj pregled također omogućuje veterinaru da vam preporuči eventualno čišćenje zubnog kamenca.

Preventivni pregledi
  Veterinarske usluge - Sve