Reprodukcija

Za uspješno odgojeno leglo pasa ili mačaka, treba se pripremiti puno prije porođaja, a ponekad i prije samog parenja kućnog ljubimca.

Parenje pasa

Najveći broj kuja ulazi u tjeranje svakih 6 mjeseci, a prvi put prije navršene prve godine života. Parenje pasa treba izbjegavati sve dok ne dostignu potpuni razvoj i u fizičkom i u psihičkom smislu što u najvećem broju slučajeva znači vrijeme nakon trećeg tjeranja. Kada odlučimo pariti kuju, pored odabira pogodnog mužjaka, potrebno je odrediti i pravi dan parenja.

Gravidnost kuje

Da bismo odredili plodne dane u kuje koristimo progesteron test. Njime mjerimo razinu progesterona u krvi i na taj način povećavamo vjerojatnost uspješnog prirodnog parenja, ali i asistiranog (umjetno osjemenjivanje). Ultrazvučnom pretragom potvrđujemo gravidnost, ali i pratimo vitalnost štenaca i mačića u maternici.

Trudnoća kuje traje devet tjedana. Datum rođenja određuje se od datuma prvog parenja. Neke kuje će se ošteniti od 59 do 64 dana.

Štenjenje kuje

Prve znakove štenjenja kuja pokazuje 24 h prije samog početka. Uznemirena je, liže stidnicu, ponekad odbija i hranu, sprema leglo što se očituje u kopanju i sl.. Neke kuje su staložene i mirno izdrže ovaj period, a nama preostaje da rezervnim metodom mjerenja temperature utvrdimo početak štenjenja. Naime, tjelesna temperatura kuje ponekad padne i za čitav stupanj nekakvih 10-tak sati prije štenjenja tako da se redovitim mjerenjem temperature vrijeme štenjenja kuje može dobro procijeniti.

Reprodukcija

Porodiljstvo kod mačaka

Simptomi trudnoće kod mačke

Ukoliko niste planirali trudnoću vaše mačke, a ona se dogodila, evo nekoliko znakova i simptoma trudnoće kod mačaka koji se mogu vidjeti: bradavice se počinju širiti i postojati mekane i ružičaste boje, što je obično i prvi znak; mačka se potom počinje debljati, posebice oko središnjeg dijela; povećava joj se apetit, obično u periodu blizu poroda; neke mačke mogu postati umiljatije nego obično; također mogu imati jutarnje mučnine, a aktivnost gniježđenja je očigledna. Uobičajena trudnoća u mačke traje između 58 i 65 dana ili oko 9 tjedana. Mačka može omaciti 1-8 mačića, u prosjeku od 2 do 5 mačića.

Znakovi početka poroda

Veterinar će ponekad moći procijeniti broj mačića samom palpacijom abdomena tijekom pregleda, a preporuča se obaviti i ultrazvuk radi potvrde trudnoće i kasnije procjene vitalnosti mačića. Postoji niz znakova početka poroda: gniježdenje, smanjenje aktivnosti, iscjedak mlijeka iz bradavice, uznemirenost, lizanje vaginalnog područja i dr.

U većine kuja i mačaka sam porod prolazi bez kakvih komplikacija, no ukoliko dođe do komplikacija tada je potrebna pomoć veterinara koji će, ako ne uspije konzervativno, dovršiti porod carskim rezom.

  Veterinarske usluge - Sve